Dozvola za radost

Šta je prvo na šta pomislite kada se spomene radost?

Najčešće prvu stvar na koju pomislimo je osmijeh, onaj široki, od uha do uha razvučen, zarazni smijeh. Međutim, radost je mnogo više od toga.

Radost je iskrenost. Radost je osjećaj potpunog užitka, prije bih rekla stanje potpunog užitka. Kada smo radosni kao da vrijeme stane. To je stanje potpune prisutnosti. Radost kada je u nama, nema prostora ni za jednu drugu emociju. Radost nas ispunjava i kada je u nama radost osjeća svaka ćelija našeg bića, kao da sve vibrira istom frekvencijom.

Radost se vidi u očima. Jer kada smo radosni, duša nam je sretna, a oči su zaista ogledala duše. Oči se sjaje kao da su se obasjale, kao da smo upalili unutrašnji plamen duše. To je radost. Vatra u nama koja nam daje snagu, zadovoljstvo i osjećaj dovoljnosti i zahvalnosti za sve što je tu.

Radost zaista jeste potpuna svjesnost života i trenutnog momenta u kom smo. Samo pogledajte djecu. Koliko su oni zaista radosni i kako im je to stanje potpuno prirodno. Jer radost je iskonska. To je naša suština i to je naša prava priroda. Samo što smo je tokom života potpisnuli, često zaboravili i najčešće sebe uskraćivali da je osjetimo. Nismo sebi dali dozvolu za radost.

Zašto je radost iskonska?

Život je radost. Radost je u sitnicama, u malim koracima, u onim trenucima što nam istinski dotaknu dušu. Svi smo često čuli i rekli : „Jesam se ismijala/ismijao od srca“. E, upravo to, iz srca kreće radost.

Kada je dozvolite u sebi, dozvolit ćete je i oko sebe. Jer kada je u vama radost širi se i na sve oko vas.

U zadnje vrijeme sam često čula da se ljudi boje ili čak ustučavaju da pokažu zaista svu svoju radost i sreću.  Postoji strah kako će drugi da to protumače, osjete ili pak osude. Sve bih ja rekla da su to naši obrasci, obrasci koji su duboko ukorijenjeni u nama i prenose se nesvjesno. Znate i svi onu izreku „ Ne smij se previše, oplakat ćeš“ Zašto tako? Što mislimo da je naša radost uvreda drugome. Zašto mislimo da je suštinski ne zaslužujemo u tolikoj mjeri“ . Sve su ovo pitanja koja svako od nas treba sebi postaviti i to je jedna posebna priča. Jedno je istina – Svi smo spremni da prihvatimo onoliko radosti koliko je dozvoljavamo u sebi.

Sada želim da vam kažem da ne krijete svoje smijehe, svoju sreću i zadovoljstvo i da dopustite svojoj radosti da sija kroz vas.

Iskreni osmijeh, postojanje u radosti, je kao da nekoga obgrlite toplim rukama oko duše. Time date i sebi i drugome prostor sigurnosti i osjećaj da je sve uredu i da će sve da bude uredu ako sada i nije tako. Radost je kao unutrašnje sunce koje grije i utopljava. Radost je transformativna i može da topi i najhladnije u nama i oko nas. Zato ako vam nije niko do sada rekao dozvolite sebi radost!

Ako ne možete toliko lako da se pustite provedite samo jedan dan sa djecom. Djeca će vas naučiti šta znači živjeti radosno. Živjeti radost znači živjeti sada, živjeti punim plućima i živjeti svoju iskonsku prirodu i suštinu.

Želim vam radosne i lijepe dane pred vama i zapamtite da nikada ne znate kome će vaš osmijeh popraviti dan. Neko se već danas nada tvom osmijehu.

Šaljem vam jedan veliki, sretni, sjajem obasjani osmijeh