Svjesna komunikacija

Sa 2021. godinom ušli smo u godinu broja 5 (2+0+2+1=5)

Prema Tantričoj numerologiji broj pet ima više značenja i vjerujem da zaista u ovom broju leži bitna lekciju koju svi kao čovječanstvo bismo trebali da učimo i osvjestimo u godini pred nama.

Broj pet najprije predstavlja naše fizičko tijelo. To nije samo naš kostur, mišići, nervni sistem, to nije samo naša vitalnost i oblik u kom smo na ovom svijetu. Živjeti kroz fizičko tijelo je život čulnosti. Živjeti svim svojim čulima, ali svjesno. Svjestan dodir, svjestan miris, svjestan pogled na svijet i sebe, svjesno slušanje i svjestan ukus života.

Broj pet je i broj Učitelja. Tu je pouka da je ovo godina učenja, učiti da budemo ponovo studenti života, slušati druge, ali također i godina učenja i prepoznavanja Učitelja u svima nama. U ovom novom vremenu sve više trebamo da se oslanjamo i vjerujememo toj mudrosti u nama.

Zajedno ova dva značenja nas uče da budemo vječiti student života i da primjenimo učenja i sve što učimo kroz naše životno iskustvo.

Broj pet je ravnoteža. Ova godina nas poziva je da pronađemo ravnotežu u svim aspektima našeg života. Fizički smo organski i uvijek smo u procesu promjena. Pitajte se šta vam u životu uzrokuje ravnotežu i čak što više neravnotežu? Ove godina je u svrhu pronalaženja zlatne sredine. Kako ja volim da koristim riječ taman- ničega previše, ali ničega ni premalo. Nađite svoj TAMAN u životu.

Broj pet je broj promjene. Kakvu biste promjenu željeli u sebi, svom životu i svijetu ove godine? Koju ćete akciju preduzeti da doprinesete ovoj promjeni koja takođe stavlja vaše JA u prvi plan, jednako sa svim – niti bolje niti lošije od bilo koga drugog. Da li je vaše JA usklađeno s integritetom vaše vlastite duše?

Akcija se računa i time i odgovornost za svaku našu akciju . Ipak, znati kada treba djelovati i kada treba i pustiti i tu je bitna ravnoteža. Svi smo dio predstave i svi imamo svoj jednaki dio u drami života.

Broj pet je i naša peta čakra.

Peta čakra se nalazi u području oko grla i znak pete čakre je predstavljen simbolom beskonačnosti čije se središte prepliće baš u tom centru. To znači da sve što kreiramo odatle stvara frekvenciju koja se emituje u prostor i beskonačna je. Peta čakra je most između našeg unutrašnjeg i vanjskog svijeta.

A ono što bih najviše voljela da pričam danas jeste da je peta čakra i broj 5 vezan za komunikaciju. Vjerujem da je ovo najveća lekciju koju trebamo da učimo kako u ovoj godini tako i u životu.

Kada kažemo komunikacija mi odmah svi pomislimo na dijalog između dvoje ili više ljudi. Međutim, znajte da vaša komunikacija nije samo govor sa drugim. Vaša komunikacija je vaše prisustvo. Vaša komunikacija je vaš karakter. Vaša komunikacija je sposobnost slušanja. Vaša komunikacija je duboka tišina. Vaša komunikacija su vaše Riječi.

I onda se pitajte slijedeće:

Kako ja razgovor sa drugima?

Kako ja razgovara sa sobom?

Da li zaista slušam drugog dok priča?  Da li čujem svoje riječi dok pričam?

Koliko sebi dopuštam tišinu?

Riječi su nešto što kreiramo iz sebe. Nažalost nismo ni svjesni uticaja naših riječi. Svaka izgovorena riječ ima svoju energiju , ima svoju vibraciju i to je svoj entitet. A koliko zaista vodimo računa šta kreiramo kroz Riječ? Kakvu energiju odašiljemo van, ali ne varajte se i unutar sebe?

Ova čitava situacija u kojoj se nalazimo je rezultat jedne riječi, koja je dobila svoj konstrukt i u koju smo svi povjerovali. Vrijeme je zaista da osvjestimo svoj govor, da osvjestimo svoje riječi. Jer mi zaista postajemo ono što vibriramo. Naše riječi postaju naša djela, naša djela postaju naš karakter, naš karakter postaje naša sudbina. Riječ je naš identitet.

Da bi vaša komunikacija imala snagu mora postajati intergritet. Pitanje je sada koliko zaiste stojima iza svojih riječi? Ali zapamtite kada se izgovori Istina ona dotiče srca i ne može vas svakako »u srce dirnuti« što bismo mi rekli.

Ja imam osjećaj da mi i sada razgovaramo u potpunom odsustvu svjesnosti. Slušamo drugog, a ne čujemo ga. Samo slušamo i već unaprijed smišljamo kako da odgovorimo i na kraju ubjedimo drugog u naše mišljenje. Ne slušamo ni sebe, a kamoli drugog. Pričamo toliko o svjesnom roditeljstvu, o svjesnom partnerstvu, o svjesnom življenju, ali sve se to temelji na svjesnoj komunikaciji najprije sa samima sobom, pa potom sa drugima.

Voljela bih da shvatite barem jedno iz ovoga rečenog, a to je da shvatite koliku moć imaju vaše riječi. A kada se puste vani, one nepovratne odlaze u svijet oko vas. Sa vašim riječima stvarate energiju u sebi, ali oko vas. Kao što sam rekla ranije komunikacija nije samo riječ, komunikacija je vaš karakter. Pa se pitajte šta vi komunicirate samim svojim prisutvom?

Imamo svi dosta toga još da osvjestimo, ali je vrijeme da počnemo preuzimati odgovornost za ono što kreiramo.

2021. je godina stvaranja poveznica i mostova i budite vi ti koji svojom komunikacijom spajate, a ne razdvajate.