KAUR Otvoreni Dan

Kreacija ne nastaje pod pritiskom i moranjem, nego u lakoći i prepuštanju.

Sjedile smo na našoj zajedničkoj kafi, na kojoj najčešće kontempliramo o životu, odnosima, dijelimo svoje poglede i emocije. I ovo radimo svaki put kada se sretnemo, kao da se nismo vidjele 15 godina, a vidimo se nekada i dva puta dnevno. Ovaj put smo ispijale taj macchiato po vrućem danu u jednoj od sarajevskih bašti i razgovarale o tome kako da priču o našem brendu KAUR više približimo ljudima, na način da oni to zaista iskuse. Jer svi tekstovi svijeta i sve priče svijeta ne vrijede ako vam ne pruže iskustvo. Shvatile smo da ovaj put počinjemo sa dodirom. Dozvolit ćemo ljudima da sa nama imaju bliski kontakt, a da naše lanene komade iz ‘Radiance’ kolekcije mogu dodirnuti i osjetiti. I tako je nastala ideja da napravimo naš prvi KAUR Otvoreni dan. 

Predstavile smo ‘Radiance’ lanenu kolekciju odjeće, sa kojom želimo da podsjetimo na to da svi posjedujemo unutarnje svjetlo, da je naše biće lijepo i da samo trebamo dozvoliti da ono sjaji. Kada se zaista spojimo sa svojom dušom i onim što istinski jesmo, tada počinjemo da zračimo. To i ljudi oko nas vide. Izabrale smo da napravimo komade od lana koji su elegantni, lepršavi i prozračni, a naročito se ponosimo na oversize kimono koji smo napravili u bijeloj, nude i zelenoj boji. Svaka boja nosi svoju poruku i podsjetnik na ljepotu našeg bića i svjetlost koju dajemo ovom svijetu.

Od samog početka priče o KAUR, naš cilj nije bio da samo dizajniramo i proizvodimo odjeću. Željele smo napraviti projekat kojim možemo povezati i druge žene koje su se ohrabrile da se bave onim u čemu zaista uživaju i što ih ispunjava. Na taj načim smo željele inspirisati i podržati i sve ostale žene da slijede svoje srce, ma gdje ih ono vodilo.  Kroz KAUR smo napravile odjeću koja ima cilj da inspiriše svojim porukama, da se u njoj osjećamo jedinstvene, podržane i lepršave. A u svakoj fazi kreiranja brenda uključivale smo kreativke da unesu svoj jedinstveni  talenat te da na taj način priču o KAUR osjete kao svoju. 

Kroz KAUR otvoreni dan, htjele smo da pokažemo tu snagu zajedništva, i da onda kada radimo zajedno, svaka od nas pojedinačno raste mnogo više nego kada radi sama. Zato je centralna ideja showrooma pružila priliku da svaka pokaže evoje jedinstveno umijeće. Tako smo uključile Ljiljanu Vukelić iz Banja Luke, koja je kreatorka preukusnih REINA likera koje su u potpunosti inspirisane ženom, a za catering se pobrinula Nermina Kučuk ispred Bonjour pekare. Adna Ahmedić Kadić nam je ustupila predivan ambijent u bašti ‘iza Kutche’, kojoj je potpuno nov i šarmantan izgled, svojom vizijom i dekoracijama dala Jovana Sladoje, kreativka iza profila @dekorishem. Vajb vruće ljetne noći je muzikom upotpunila Mirna Hrapović, poznata kao Marla Felis, a emociju i momente je zabilježila mlada fotografkinja Ines Selimović. 

Interesantno je kako su nas svi pitali kako smo sve to uspjele napraviti, i da li smo sada slomljene od umora nakon što smo izvukle takvu fantastičnu noć. Nismo. A znate zašto? Zato što smo od samog starta shvatile da mi kao žene ne moramo sve da radimo same. I ako samo damo priliku drugoj ženi da radi ono u čemu je dobra, ako joj damo povjerenje i prostor, u stanju smo da napravimo velike stvari. Kreacija ne nastaje pod pritiskom i moranjem, nego u lakoći i prepuštanju.

Malo po malo, jedna po jedna – mijenjamo mnogo toga nabolje. Zato vam šaljemo jednu poruku, naučenu ovim jednostavnim a jakim iskustvom – zagrlite tu ženu u sebi i prigrlite potencijal žene koja sjedi naspram vas. Žena ne mora ženi da bude konkurencija. Jedna drugoj možemo da damo krila. Pa zajedno da poletimo još više.

Amra Ćorić i Ada Vuk

Photo:

Ines Selimović